top of page
Search

Discgolf nüüd ka Kohtla-Nõmmel

Kui discgolfi sai Toila vallas eelnevalt mängida vaid Vokas, siis nüüd on see võimalik ka Kohtla-Nõmmel. Kohtla-Nõmme kaevanduse ümber rajatud 9-korviline discgolfi rada on küllaltki algaja sõbralik. Keeruliseks teeb raja tiik, mille ümber rada jookseb. Radade pikkused on 50m-95m.


Kohtla-Nõmme rajal on võimalik mängida iga päev 9.00-21.00.


Mida Kohtla-Nõmme kaevanduses pärast eriolukorra lõppu veel teha saab võite leida nende kodulehelt: http://kaevandusmuuseum.ee/


Killuke ajaloost:

Direktor „Must“ Dunn

Kohtla õlivabrikut juhtis alates selle rajamisest (1931) šotlane William A. Dunn. Ta oli lühemat kasvu mees, keda kohalikud tõmmu jume tõttu Mustaks kutsuma hakkasid. Dunn oli omandanud Inglismaal kesk- ja kõrghariduse ja tegelenud terve elu spordiga. Aktiivse ja energilise mehena rajas ta Roodu-Nõmmele teadaolevalt Eesti esimese golfiväljaku ja käivitas vabriku töötajatele inglise keele kursused. Kohalikud poisid said golfiväljaku juures tööd pallipoistena. Direktor toetas meeleldi kultuuri- ja spordiürituste läbiviimist. Ükski kohalik tuletõrjujate pidu polevat toimunud ilma Dunni kohalviibimiseta. Tööl oli direktor aga range ja nõudis korda. Ta ei sallinud joodikuid, samuti oli töö juures keelatud suitsetamine. Keelust üleastujaid ootas vallandamine, kui just polnud tegemist asendamatu töötajaga. Eesti keelt William Dunn ei osanud ega üritanud seda ka õppida. Töölistega suhtles ta tõlgi vahendusel. 1939. aastal oli firmas 350 töölist, neist umbes 100 kaevanduses. Samal aastal kaevandati Kohtlas 61 000 tonni põlevkivi ja toodeti 11 500 tonni toorõli, 2100 tonni bensiini ja 560 tonni bituumenit. Dunn saavutas direktorina ka lõpuks selle, et 1939. aastal jõudis õlivabrik esimest ja viimast korda kasumisse. Seoses sakslaste suurte põlevkiviõli tellimustega oli paar aastat varem uuesti kerkinud päevakorda ka Kohtla õlivabriku laiendamine. Teise maailmasõja puhkemine septembris 1939 tõmbas sellele aga kriipsu peale. 1940. aastal põgenes Dunn koos eestlasest abikaasaga Austraaliasse, kus jätkas töötamist oma endise tööandja emafirma kullakaevandustes.



516 views
bottom of page